Begrippen rond om het naaien

A B C D E F G H J K L M N O P Q R S T U V W Z

A

Accessoires
Zo noem je de kleine onderdelen en gereedschappen, die bij de machine meegeleverd worden.
Afdekkap
Beschermt de machine tegen stof en stoten.
Afkanten
Afkanten wil zeggen de overlocknaad beëindigen resp. in het luchtledige naaien.
Afzetten
Dit is het proces waarbij de ruwe stof of een band omgenaaid wordt om deze tegen rafelen te beschermen. Je kunt ook de stofranden met een overlocksteek afwerken (overlocken).
Afsnijder
Snijdt de onderdraad of de draadketen aan het eind van de naad af.
Afstandhouder
Zorgt voor precieze afstand tot de stofrand of bij steppen tot de parallel verlopende naden.
Afstandsliniaal
Zorgt voor precieze afstand tot de stofrand of bij steppen tot de parallel verlopende naden.
Afhechten
Wordt ook hechten genoemd - het begin en het eind van de naad worden afgehecht, om te voorkomen dat de naad opengaat.
Aanschuiftafel
Geeft extra werkvlak bij het naaien en meer ruimte om iets neer te leggen.
Applicatieschaar
Dit is een vleugelschaar, waarmee je niet per ongeluk te ver in de stof knipt.
ATD
Zo heet het automatische draadtoevoersysteem, het bestaat uit drie sensoren (steekbreedtesensor, steeklengtesensor, diktesensor)..

B

Biasband
Dit band wordt diagonaal ten opzichte van het verloop van de draad gesneden en dient als afzetband.
Bovendraad
De bovendraad is de naalddraad, de van boven via de machine verlopende draad.
Bovendraadspanning
Deze wordt handmatig of automatisch voor de naalddraad ingesteld. Dat hangt af van de aard van de stof en de naad, die uitgevoerd wordt.
Bovengrijper
Dat is de grijper bij overlock- en coverlockmachines, die boven de ondergrijper is aangebracht. Hij legt de lus bovenop de stofrand, die dan met één of twee naalden wordt gehouden.
Bovenmes
Het bovenmes is het beweeglijke mes voor het snijden van de stofrand bij overlock- en coverlockmachines. Dit mes kun je vervangen.
Biasbandvoet
Met dit apparaat worden stofstroken in één arbeidsproces dubbelgevouwen en genaaid. Leg je bijvoorbeeld een halsuitsnede tijdens het naaien tussen de gevouwen stofstroken, wordt deze halsuitsnede in een dubbelgevouwen strook gevat, zodat je een mooie zoom hebt.
Bandgeleiding
De bandgeleiding is een apparaat om band ergens op te naaien. Met twee schroeven wordt dit apparaat op de covertafel bevestigd. De bandgeleiding is niet bij levering inbegrepen en moet je apart kopen.
Bulkgaren
Bulkgaren is heel zacht en hoog elastisch garen voor overlockmachines. Bijzonder geschikt is dit garen voor tricotzakken en siernaden (wavenaad).
BLCS
De BLCS is de covermachine van baby lock.
Blinde zoom
Dit is een aan de bovenkant onzichtbare zoom bij naaimachine en overlock. De blinde zoom wordt bijvoorbeeld bij broeken of zomen van jacks gebruikt.
Blindzoomvoet
Dit is een speciaal naaivoetje om een aan de bovenkant onzichtbare zoom te maken met naaimachine en overlock.
Blindzoommachine
De blindzoommachine is een speciale machine voor het naaien van een aan de bovenkant van de stof onzichtbare zoom.
Blindzoomnaald
Deze naald is een gebogen naald, speciaal voor de blindzoommachine.
Boordjes
Boordjes heb je in allerlei vormen en zijn voor de onderrand van een kledingstuk.

C

Covervoet
Er zijn twee verschillende covervoeten. Aan de BLCS is de covervoet standaard aangebracht. Voor de combinatiemachines van baby lock kun je een covervoet er extra bij kopen. De covervoet voor de combimachines is smaller dan de standaardvoet en is daarom beter geschikt voor covernaden.
Coverlock
De coverlock is een gecombineerde machine bestaande uit overlock- en covermachine.
Covermachine
Is een zoommachine zonder mes, voor elastische stoffen. Je kunt met de covermachine ook stukken met een kettingsteek aan elkaar naaien. De covermachine heeft een ondergrijper en maximaal drie naalddraden. Je kunt dus met een, twee of drie naalden naaien.
Converter
Wordt ook hulpgrijper genoemd. Hij sluit de bovengrijper en fungeert als hulpgrijper bij een tweedradennaad.
Coversteek
Dat is een zoomsteek met twee of drie parallelle naadlijnen aan de bovenkant van de stof. Aan de onderkant is een lus, daardoor ontstaat er een zeer elastische naad, die juist voor jerseystoffen geschikt is en de zoom netjes afwerkt.
Coversteekgeleiding
Deze wordt ook zoom- of stofgeleider genoemd en dient ertoe om beter recht te kunnen naaien bij het zomen.
Covergrijper
De covergrijper bevindt zich onderaan in de cover- resp. coverlockmachine. Deze grijper legt een lus onder de stof, die dan met een, twee of drie naalddraden (afhankelijk van hoeveel naalden je wilt gebruiken) wordt bevestigd.
Compensatievoet
Compenseert verschillende stofhoogtes bij het afsteppen.

D

Decornaad
Is een siernaad die meestal met decoratief garen wordt genaaid. Deze versiert resp. waardeert een kledingstuk op.
Desire
Is een coverlockmachine, dus een gecombineerde machine van baby lock. De Desire kan met maximaal vijf draden naaien.
Differentieel transport
Met dit stoftransport kunnen stoffen uitgerekt, ingehouden en gerimpeld worden.
Draadsnijder
De draadsnijder van baby lock bevindt zich links aan de machine en lijkt op een scherp mes.
Draadgeleiding
Of de beschrijving van de route van het inrijgen van het garen. Dit is meestal een afbeelding op de machine.
Draadtoevoersysteem
Dit is het geoctrooieerde systeem van baby lock, dat de gebruikelijke draadspanning heeft afgelost.
Draadlus
Wil je een dikke of juist heel dunne draad inrijgen, dan wil dat vaak niet met blazen. In dit geval wordt van het garen een lus gevormd, waarvan de uiteindes in het oog worden geblazen. De te zware, te dikke of te lichte draad wordt in deze lus (ook draadwieg genoemd) gelegd en door het kanaal getrokken.
Draadspanning
De draadspanning bestaat in de regel uit twee metalen schijven waar de draden ingelegd worden. Door een draaiknop kunnen de schijven meer of minder vast samengedrukt worden, zodat de draad vaster of losser door de schijven loopt.
Draadafsnijder
Dit is een mes aan de machinekop om de draad af te snijden.
Draadketen
Een draadketen vormt zich zowel bij de overlock als bij de covermachine, als je in het luchtledige naait, dus als er geen stof onder de machine ligt. Deze draadketen kun je ook als sierketen gebruiken.

E

Eclipse
Dit is een 4-draads-overlockmachine met luchtstootsysteem van baby lock. De Eclipse is een tijd geleden afgelost door het opvolgermodel Enspire.
Embellisher
Dit is de naam van de viltmachine van de baby lock. Deze heeft 12 speciale naden met een scherpe weerhaak. Daarmee kun je verschillende stoffen, wol e.d. door vilten met elkaar verbinden voor een mooi effect. De machine heeft bovendien een garen- en bandjesgeleider.
enlighten
Zo heet de 4-draads-overlockmachine met luchtstootsysteem ATD en wave-naad van baby lock.
enspire
Dit is een 4-draads-overlockmachine met luchtstootsysteem van baby lock. De machine heeft geen draadtoevoersysteem, de draadspanning wordt handmatig geregeld.
Evolution
Dit is een 8-draads-coverlockmachine met luchtstootsysteem, ATD en wave-naad van baby lock.
evolve
Dit is een 8-draads-coverlockmachine met luchtstootsysteem ATD van baby lock. De evolve wordt niet meer geproduceerd.
Elastiekvoet
Dit is een speciale voet voor het naaien van elastiek, waarbij de spanning van het elastiek instelbaar is. De elastiekvoet is niet bij levering inbegrepen en kan naar behoefte extra worden bijbesteld.

F

Fronsen
Ook wel rimpelen genaamd: stof op een bepaalde maat samentrekken, met de machine of met de hand.
Flatlock
Ook wel platte naad genaamd is een bijzondere overlocknaad waarmee stoffen met elkaar worden verbonden. De platte naad wordt in de regel met maar twee draden genaaid, maar is ook met drie draden mogelijk. Het voordeel van de platte naad is, dat er geen extra stof vereist is, wat bij kleding met speciale functies een groot voordeel is. Verder is het een siernaad die zowel aan de boven- als onderkant gebruikt kan worden.

G

Gesloten overlocksteek
Zo noem je overlocknaden, die de stofranden afwerken, omnaaien of afzomen.
Gecombineerde machine
Dat is een combinatie van twee machines in één (overlock en coverlock). Deze machine is een goed alternatief voor twee machines. Je hebt minder ruimte nodig en je kunt met deze machine gecombineerde naden maken.
Gecombineerde naad
Dat is een naadcombinatie van cover- en overlocksteek. De gecombineerde naad wordt graag voor het gelijktijdig sluiten en afwerken van een naad gebruikt.
Garennet
Het garennet wordt over de garenspoel getrokken om de draad aan de spoel te houden. Juist zwaar of glibberig garen heeft de neiging van de spoel te vallen. Dan kan het snel gebeuren dat de draad verstrikt raakt en scheurt.
Garentoevoersysteem
Oftewel ATD, het geoctrooieerde draadtoevoersysteem van baby lock. Drie sensoren regelen de draadtoevoer: Steekbreedtesensor, steeklengtesensor, diktesensor.
Garenkloshouder
Deze pen aan de machine is om op de garenspoel op te zetten.

H

Hechten
Wordt ook afhechten genoemd - het begin en het eind van de naad worden (af)gehecht, om te voorkomen dat de naad opengaat.
Handwiel
Op iedere naai-, cover- en overlockmachine zit aan de rechterkant een handwiel. Als je hier aan draait, beweeg je de naaldstang in of tegen de naairichting. Met het handwiel kun je moeilijke naaiprocessen beter ondersteunen.
Handboek
Oftewel de gebruiksaanwijzing, hoort altijd onder handbereik te liggen en is onderdeel van de levering. Juist bij een nieuwe aankoop van een baby lock is het handboek onmisbaar, omdat er belangrijke aanwijzingen en gebruiksinformatie in staat.
Hulpgrijper
Wordt ook wel converter genoemd, is de inrichting waarmee de bovengrijper wordt gesloten. Deze wordt wederom alleen gesloten als je een naad met twee draden wilt naaien.

I

Inrijgsysteem
Dit is een hulpmiddel voor het inrijgen van de naald aan de naaimachine. Er zijn handmatige en mechanische naaldinrijgsystemen.
Inrijgdraad
Met deze draad kun je zwaardere garens inrijgen. Verder dient het als reinigingshulp voor baby lock-machines.
Inrijghendel
Ook wel hendel voor het luchtstootsysteem genaamd, bedoeld om het grijper-inrijgsysteem aan de baby lock-machine te sluiten.
Inrijgen
Inrijgen is het proces waarbij je de machine van draad voor de grijper en naalden voorziet. Er is een bepaalde route voor het inrijgen en vaak - behalve bij baby lock - een inrijgvolgorde. De weg en de volgorde is meestal op de machine afgebeeld.
Inrijgpoort
Daarmee is de inrijgopening voor het luchtstootsysteem voor het inrijgen van de grijper van de baby lock-machines bedoeld.
Inrijgvolgorde
Dat is de weg die de draad aflegt en die op de machine gemarkeerd is. De inrijgroute voor de boven- en onderdraad zijn verschillend per machine.

J

Jet Air systeem
Het Jet Air systeem is het luchtstootsysteem van baby lock voor het inrijgen van de grijper.

K

Keuzeschakelaar
Dat is het bedieningselement aan de naaimachine waarmee je programma’s of instellingen kunt kiezen.
Katoengaren
Dit is een bijzonder zacht garen om te naaien en te stikken.
Kettingsteek
De kettingsteek is een steek die met de covermachine genaaid is. Hij wordt met een naald- en een grijperdraad genaaid. Het voordeel van de kettingsteek is dat hij heel stevig en rekbaar is. Verder is de kettingsteek ook weer gemakkelijk te verwijderen.
Kniehevel
De kniehevel is voor het heffen en laten dalen van het naaivoetje met de knie, zodat je handen vrij zijn om het naaiwerk te bewegen.

L

Linnenknoopsgat
Dit is een bijzonder stevig knoopsgat, voor bijvoorbeeld beddengoed.
Locknaad
Wordt ook overlocknaad genoemd - stofranden worden voor of tijdens het samenvoegen afgekant, zodat ze niet uitrafelen.
Lussen
Meestal wordt bij het naaien de lus van een naaigaren bedoeld. Je kunt ook met de hand lussen maken. Bij de overlock- en coverlockmachines worden de lussen door een grijper gemaakt.
Ledverlichting
Dit is een lichtdiode met een licht dat lijkt op daglicht, koud en niet-verblindend. De ledverlichting is duidelijk helderder dan het gebruikelijke elektrische licht.
Laddersteek
De laddersteek is een speciale naad, die met overlocken gemaakt wordt. Deze wordt met twee draden als platte naad genaaid.
Luchtstootsysteem
Ook wel Jet Air systeem genaamd, is het inrijgsysteem voor de grijper bij de baby lock- machines. Door een druk op de knop of hendel wordt de lucht met de draden door de kanalen geblazen.

M

Maat
Voor je een naaiproject start, moet de stof op de juiste maat geknipt zijn.
Magneetliniaal
"De magneetliniaal is een hulpmiddel voor het rechte naaien. Hij wordt op de steekplaat ‘geklikt’.
Mazenverloop
Dat is het verloop van de draad bij tricotstoffen. Hij verloopt parallel langs de randen van de stof.
Mesafdekking
De mesafdekking dient ter bescherming van het mes en je handen. De machine is uit veiligheidsoverwegingen zo gemaakt, dat hij niet naait, als de mesafdekking geopend is.
Mesvergrendelingssysteem
Bij de over- en coverlocks van baby lock is er een knop. Als je daar op drukt, gaat het mes omlaag en vergrendelt zich, hij beweegt niet meer en wordt zo gedeactiveerd.
Metallic garen
Dit is een speciaal garen met glanzende, metalen extra draad. Het is geschikt voor decoratieve naden.

N

Naaldopvangbakje
Mocht er een keer per ongeluk een naald uit de machine vallen, dan is er een opvangschaal bij de baby lock. De naald ligt dan in deze opvangschaal (lade) en kun je er zo weer uittrekken.
Naaldwisselaar
Dit is een handmatig hulpmiddel om naalden in te zetten en te verwijderen. Tegelijkertijd is aan deze naaldwisselaar aan het andere einde een penseel voor het schoonmaken van de machine bevestigd.
Naaivoet
De naaivoet is vereist om naaiwerk te kunnen uitvoeren. Hij is vervangbaar. De normale naaiwerkzaamheden worden met de standaardnaaivoet uitgevoerd. Voor bijzondere werkzaamheden, zoals elastiek aanzetten of rimpelen, zijn er een heleboel speciale naaivoetjes.
Naaivoetdruk
De naaivoetdruk is instelbaar, maar in de regel is dat zelden nodig. Alleen bij heel erg dikke, of juist heel dunne stoffen kan het nodig zijn de naaivoetdruk iets te verhogen, resp. de verlagen.
Naadreststof
Let er bij het knippen op, dat de naad een zekere breedte heeft. Neem daarom iets meer stof om ruimte voor de naad over te houden. Deze extra vereiste stofbreedte noem je ook wel naadreststof.

O

Overlocken
Zo noem je het proces, waarbij je met een overlocknaad de stofrand omnaait en afwerkt.
Onderdraad
Wordt met de bovendraad geketend tot een naad.
Onderdraadspanning
Werkt hetzelfde als de bovendraadspanning. De draad ligt tussen twee metalen schijven. Op deze schijven is een spanveer aangebracht, die je met een schroef of draaiknop zo kunt instellen, dat je meer of minder druk op de schijven uit kunt oefenen, zodat je wederom de draad vaster of losser door deze schijven kunt laten bewegen,
Ondergrijper
Dat is de onderste grijper in de overlock, maakt lussen bij de naad onder de stof.
Ondermes
Dat is het mes aan de overlock, dat vastgeschroefd is, in tegenstelling tot het bovenmes, dat beweeglijk is.
Oplosbare stabilisator
Een soort folie, wordt graag bij heel dun weefsel gebruikt om de naad te versterken.
Ovation
Dit is een 8-draads-coverlockmachine met luchtstootsysteem, ATD, wave-naad, kniehevel, snelheidsregelaar.
Overlockvoet
Dat is de standaardvoet van een overlockmachine.
Overlockmachine
Dit is een speciale naaimachine met mes. Hij werkt stofranden af en/of naait stoffen aan elkaar. Met deze machine kun je een groot aantal siernaden maken, bijv. een rolzoom of een platte naad.
Overlocknaad
De overlocknaad is een zeer elastische naad waarmee bijzonder elastische stoffen zoals jersey en tricotstoffen heel goed samen te naaien zijn.

P

Platte naad
Ook wel flatlocknaad genaamd is een bijzondere overlocknaad waarmee stoffen met elkaar worden verbonden. De platte naad wordt in de regel alleen met twee draden genaaid, maar is ook met drie draden mogelijk. Het voordeel van de platte naad is, dat er geen extra stof vereist is, wat bij kleding met speciale functies een groot voordeel is. Verder is het een siernaad die zowel aan de onder- als bovenkant gebruikt kan worden.
Paillettenvoet
Ook parelvoet genaamd, is een speciaal naaivoetje om pailletten, kralen, loodband etc. vast te naaien.
Paspelvoet
Dit is een speciale naaivoet voor het innaaien van paspelband en om paspelband te maken.
Parelvoet
Wordt ook paillettenvoet genoemd en is een speciaal naaivoetje voor het vastnaaien van parels, kralen, pailletten, loodband etc.
Polyester garen
Dit is een niet-scheurende, stevige draad voor naaimachines, overlock- en coverlockmachines.
Pomphendel
Machines van baby lock die geen motoraangedreven Jet Air inrijgsysteem hebben, hebben een pomphendel, waarmee de lucht in het kanaal wordt gepompt.

Q

Quilten
Samen steppen van 2 of 3 lagen materiaal, handquilten, machinequilten.
Quiltmachine
Naaimachines met stopprogramma, quiltmachine met lange arm, midarmquiltmachine

R

Riemlusvouwer
Dit is een apparaat, dat in de coverfuncties wordt gebruikt. Stroken worden met dit apparaat aan beide zijden gevouwen. Het apparaat wordt aan de covermachine of aan de gecombineerde machine geschroefd. De riemlusvouwer is niet bij levering inbegrepen.
Rechte steek
De rechte steek is de basisnaad waarmee stoffen worden samengenaaid.
Rimpelvoet
De rimpelvoet is een speciale voet en niet bij levering inbegrepen. Bij behoefte kan hij apart worden bijbesteld. Met de rimpelvoet kun je twee stoflagen verbinden, zodat een laagje stof gerimpeld op de andere stof wordt aangebracht. Het voordeel van de rimpelvoet is dat je hiermee drie arbeidsprocessen in één stap doet: Gelijkmatig rimpelen, randen afwerken en aannaaien.
Rimpelen
Rimpelen noemt men het plooien van een stof op een gewenste lengte.
Rayon
Rayon is een hoogwaardig glanzend machinestikgaren, siergaren voor over- en coverlockmachines.
Ringschaar
De ringschaar wordt ook vingerschaar genoemd en dient om de draad aan het begin en eind af te knippen bij het naaien.
Rolnaad
Dit is een 2- of 3-draads overlocknaad, een zeer smalle naad om dunne stoffen samen te naaien, als zoom.
Rollzoom
2- of 3-draads overlocknaad, smalle naad als zoom, siernaad
Rolmes
Handmes met rond lemmet om meerdere lagen stof te snijden
Ruffler
Ook plooivoet genaamd, naaimachine-accessoire om plooien gelijkmatig te leggen

S

Spoel
Bedoeld is een grote garenspoel. Een grote spoel is voor machines met een groot garenverbruik zinvol.
Siergaren
Behalve de gebruikelijke garens voor het sluiten van een naad zijn er nog talloze siergarens om accenten op het naaiwerk te zetten.
Siersteek
Zo noem je de naden, die naast de praktische functie ook nog een siereffect hebben.
Sierketen
Een sierketen wordt gevormd bij het naaien zonder stof met een overlock- of een coversteek.
Steekbreedtetong
Dat is de tong in de steekplaat, waar de grijpers de lussen omheen leggen. Met een of twee naden worden dan deze lussen bevestigd.
Schuinbandvouwer enkel
Dit apparaat dient voor het afzetten van de stofrand met een coversteek of kettingsteek. Er wordt een strook aan de stofrand genaaid. De schuinbandvouwer vouwt voor het naaien de bovenkant dubbel en de onderkant enkel.
Sashiko
Japanse stiktechniek, staafjestechniek, sashiko-machine van baby lock, imiteert handquiltsteek
Satijnsteek
Vulsteek, dicht naast elkaar liggende steken, die een glad vlak vormen
Sluitnaad
De sluitnaad is om twee stofdelen aan elkaar te naaien.
Snijmat
Dit is een onderlegger met maatindeling om stoffen met een rolmes te snijden. Het beschermt de tafel tegen het scherpe rolmes.
Snijbreedte
Dat is de afstand tussen naald en mes bij over- en coverlockmachines, ook steekbreedte genaamd.
Snijrand
De snijrand is de rand van de stof na het op maat snijden.
Smokken
Je naait één of meer elastiekbanden onder een stof en trekt deze dan samen. Dit rimpeleffect heet ook wel smokken.
Speciale accessoires
Dit zijn optionele accessoires om bepaalde naaiwerkzaamheden te vergemakkelijken of uit te kunnen voeren.
Standaardaccesssoires
Dit zijn bij levering van de machine inbegrepen accessoires.
Steekbreedte
De steekbreedte kun je bij de overlock met een draaiknop verstellen. Principieel wordt de naadbreedte door het gebruik van een rechternaald (smal) of linkernaald (breed) bepaald, die je nog smaller of breder kunt instellen.
Steeklengte
Dat is de afstand tussen de steken in de lengterichting.
Steekplaat
De steekplaat is het werkvlak waarover de stof met de transporteur en naaivoet wordt bewogen.
Stikvlies
Dit is hulpmateriaal in verschillende vormen voor het verstevigen van een stof bij diverse naaiwerkzaamheden. Er is ook stikvlies dat na het naaiwerk weggespoeld kan worden.
Stofophoping
"Soms heb je een stofophoping aan het begin van een naad. De stof wordt niet door de transporteur opgepikt, omdat hij niet goed onder de naaivoet ligt."

T

Tricot
Tricots zijn industrieel gebreide stoffen.
Tornmesje
Dit is een nuttig gereedschap met een scherpe punt om een naad handmatig los te halen.
Tricotstoffen
Tricotstoffen zijn in de regel breisels, vergelijkbaar met breisels die met de hand gemaakt zijn. Het verschil is dat de mazen duidelijk kleiner zijn. De tricotstoffen worden machinaal op grote fijnbreimachines gemaakt.
Transparante voet
Een doorzichtig naaivoetje, hiermee heb je beter zicht op het naaiwerk, vooral bij covernaden is dit een voordeel.
Telescoopdraadgeleiding
Zo heet de uittrekbare stang met draadgeleiding aan de over-, cover- en coverlockmachines.
Transporteur
Hij beweegt de stof tussen naaivoet en steekplaat naar voren en terug en bevindt zich onder de steekplaat.

V

Veiligheidsnaad
Wordt als versterkende naad parallel aan of over een bestaande naad genaaid om deze extra veiligheid en stevigheid te geven.
Vleugelschaar
Dit is een applicatieschaar met vleugelpoten. Deze voorkomt onbedoeld knippen in de stof. Deze schaar wordt graag gebruikt voor het knippen van een zoom die met een covermachine is genaaid. De vleugelschaar resp. applicatieschaar is een bijna onmisbaar werktuig bij de covermachine.
Voetpedaal
Dat is een pedaal om de machine mee te besturen. De voetpedaal is via een kabel met de machine verbonden. Is de machine ingeschakeld en trap je op de pedaal, dan zet je de machine in gang. Hoe sterker je op het pedaal trapt, hoe sneller de machine naait.
Voetdruk
Met een schroef of een knop aan de machine kun je de druk van het naaivoetje op de stof beïnvloeden. Is de stof bijzonder dik of juist heel dun, dan kan het nodig zijn de druk te regelen.
Viltmachine
De viltmachine is een speciale machine voor het vilten met naalden.
Verbindingsnaad
Zo heet de naad, die twee of meer stoffen met elkaar verbindt.
Vlies
Bestaat in diverse diktes. Ligt meestal tussen twee stoffen en verstevigt of verdikt de stof.

W

Wavenaad
Ook golvende naad genaamd, is een bijzondere afwerknaad (siersteek) die alleen met baby lock-machines kan worden gemaakt.
Wave-steek
Ook golvende steek genaamd, is een bijzondere afwerknaad (siersteek) die alleen met baby lock-machines kan worden gemaakt.
Wollen garen
Wollen garen is een speciaal garen met eigenschappen zoals wol die heeft.
Wolsteek
Dit is een bijzondere steek voor het afwerken van wollen dekens e.d.

Z

Zoom
De zoom is de onderste rand aan een stof.
Zoomgeleiding
De zoomgeleiding is een apparaat om de afstand tussen stofrand en naad vast te zetten om een rechte naad te krijgen.
Zoomgeleider enkele omslag
Dit apparaat dient voor het recht zomen met de coversteek. Hij vouwt de stofrand voor het naaien een keer om.